Áprilisi teendők a közterületeken


Még mindig a selyemfényű puszpángmolyrólkapom a legtöbb kérdést. Vasárnap élénken táplálkozó hernyókat fotóztam, Budakeszin. Felébredtek a téli álmukból! Ahol nem győzik kézzel ritkítani a lárvákat, ott permetezni kell. Lásd dr. Vétek Gábor tavalyi cikkét a honlapomon és a 2014. évi 10. és 12. levelünket. Horváth Gyula rajzási grafikonját is mellékelem. Ebből jól látszik, hogy évről-évre nagyobb számban és egyre hosszabban veszélyezteti a bokrainkat. A budapesti fénycsapda tavalyi adataiból is hasonló görbét rajzolhatnánk.

A rózsán 03. hó 26-án fotóztam a levéltetű kolóniát. Ők is megjöttek! Úgy tapasztaltam, hogy a téli idő járástól függetlenül, az induló fertőzéssel mindig számolnunk kell közterületen. A folytatást majd meglátjuk.

Közterületi park mezei pocok fertőzését reklamálták a közelben gazdálkodó földhasználók. Jogosan félnek a rágcsálóktól, tavaly óriási gondot koztak. Egyes becslések szerint, őszi kalászosoknál 500 ezer tonna terméskiesésért felelősek. A helyszínen készült, jobb oldalon látható épen, 7 lyukat számoltam össze.Mielőtt az irtásra gondolnának, nézzék meg, hogy laknak-e még állatok a járatokban vagy már csak üresek,elhagyottak. A lyukak betaposása után egy nappal, újra szemlézzenek. A kibontott járatokban valóban élnek pockok, melyek alig várják, ogy a zöld határba költözhessenek. Sajnos, közterületen pocokirtó szer nincs engedélyezve. Az egészségügyi irtószerek (biocidek) között is alálhatóak rágcsálóirtó szerek. Használatukról, kérdezzék az ÁNTSZ ellenőrzése alá tartozó egészségügyi gázmestereket A növényvédő szerek közül, talán szükséghelyzetei („eseti”) engedélyt kaphatna a III. kategóriás Arvalin-LR.

Tájékoztatom Önöket, hogy a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara segítségével megtudtuk vásárolni a vadgesztenyelevél-aknázómoly feromoncsapdáit. Március 31-én kihelyeztük az eszközöket, az alábbi helyszínekre.

A nyár végéig keddenként kellene leolvasnunk és táblázatos formában közzétennünk a rajzási adatokat. Csak a tojásrakás előtti permetezéssel tudjuk megvédeni a fáinkat a kártevőtől. A kezelők díjazásához még további szponzorokat keresünk. Remélem összejön! Kérem értesítsenek, ha segíteni tudnának.

Hol követhetem a közterületi növényvédő szerek engedélyváltozásait? –kérdezte egy kolléganő. A www.nebih.gov.hu oldalon, a Növény-, Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságra kattintva, a kiskultúrás engedélyek táblázatában. Figyelmükbe ajánlom még a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapját is, ahol a leveleinket és - többek között - a praktizáló növényorvosokat is elérhetik: www.magyarnovenyorvos.hu. Kamaránk Vas Megyei Területi Szervezete, dr. Both Gyula szakmai irányításával, kiemelten foglalkozik a közterületen is előforduló növények betegségeivel: www.vmnk.hu. Jó böngészést!