Ne feledje a tavaszi lemosó permetezést!


Az idei tél – ez idáig - nem gyérítette a kártevőket (atkák, rovarok) és a kórokozókat (gombák, baktériumok).

A vadgesztenyék, platánok és a hársak is (lásd a mai fényképet) már többnyire a rügypattanás állapotában vannak. (Megjegyzem, hogy nagy eltérést láttok a közterületi fák, bokrok fenológiájában még egy parkon belül is.) A rügypattanás időpontjában ébrednek fel téli álmukból a károsítók, ekkor tudjuk a leghatékonyabban gyéríteni őket. Általában elmondható, hogy egy-két héten belül indíthatjuk a permetezést. A www.zsigogyorgy.hu-n is megtalálható tavalyi 1. levelünkben részletesen indokoltam a lemosás fontosságát. Mellékleteként dr. Ripka Géza tanulmányának idevágó részletét is feltettem a honlapra. Ebben növényenként áttekinti azokat a károsítókat, melyek télen, a fás részeken vagy a rügypikkelyek alatt élnek.

Tehát mindenképpen érdemes kezelni a hársat, a juhart és a rózsát (az áttelelő atkák és levéltetvek miatt), a platánt (a kéregpikkelyek alatt megbúvó platán-csipkéspoloska és platánbodobács miatt), a szivarfát (a levéltetvek, az eperfa-pajzstetű miatt) és azokat a vadgesztenyéket, amelyeknél nagy gondot okoztak az atkák. Az amerikai lepkekabóca gyakorlatilag mindenhol előfordulhat. Most a kéregrepedésekben, tojás alakban várja a májust. Bőséges lémennyiséggel ezeket is elérhetjük, gyéríthetjük a számukat azokon a fás növényeken, ahol nyáron nagy gondot okoztak. A pajzstetvek ellen, ugyanezekkel az olajos rovarölőkkel számolhatunk.

A felsorolt állati kártevők ellen engedélyezett Vektafid A mellett az Agrol pluszra az alábbi kitételek vonatkoznak: „Forgalomba hozatali és felhasználási engedélyének érvényessége 2014. június 30. napján lejár. Az ügyfél (engedélyes), továbbá a nagy- és kiskereskedők a meglévő raktárkészleteiket 2014. december 31-ig értékesíthetik. A szer felhasználása az eltarthatósági idő végéig engedélyezett.”

Ahol tavaly a gombabetegségekkel vagy a baktériumokkal küzdöttek a fáik, ott már gombölőket is bevethetünk, nyáron és most lemosásra is. 2014. óta közterületen használhatóak egyes réz (pl. az Astra rézoxiklorid és a Champ DP), valamint kéntartalmú (pl. Thiovit Jet) készítmények is. A kórokozók biológiájának az ismeretében válasszák meg a gombaölő szereket! Kérdezzék meg a növényorvosukat!

A platán apignomóniás antraknózisa pl. 2013-ban súlyos kártételt okozott (ld. az akkori levélfotót). Jelenleg az ágak rákos sebeiben várja a tavaszt. Rezes lemosással csökkenthetjük a fertőző anyag mennyiségét.

► Indulnak a közbeszerzési pályázatok. Kamaránk javaslatai, illetve a törvényi előírások sem változtak, ezeket részletesen taglaltam a 2013. évi 2. és a 3. közterületi levelünkben. Kérem, nézzék meg a fenti oldalon. (A „növényvédelmi előrejelzés” sorra kattintva juthatnak el a felhívásokig.)

► A tavalyi 12. és 15. levelünkben írtam a selyemfényű puszpángmolyról, sőt egy szakcikket is találhatnak a honlapon. 2014-ben Zalában, már márciusban rágott, károsított. Kérem, idejében ellenőrizzék a bokrokat, sövényeket! A harmadik, internetes fényképen látható hernyófészekben telel, ezek most még lemetszhetők. A fiatal, mozgó, táplálkozó hernyók jól irthatóak. Szerencsére van két hatékony, a közterületre is engedélyezett rovarölőnk.